Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden joulunäytelmä kuljettaa meidät tänä vuonna vuoteen 1904. Vuosi piirtyy verrattain mielenkiintoisena myös nykyturkulaisten silmin: vuonna 1904 mm. Turun Sanomat julkaisi ensimmäiset näytenumeronsa, Föri aloitti liikennöinnin ”täl puol jokke” ja ”tois puol jokke” ja Taidemuseon ovet avautuivat ensi kertaa Puolalanmäellä.

Joulunäytelmässä jouluinen tohina verhoaa Vanhan Suurtorin, kun turkulaiset valmistautuvat joulunviettoon. Ensimmäisen haasteen edessä tavataan apulaispuutarhuri Österman: Samppalinnanpuistossa on näemmä käynyt kuusivarkaita ja apulaispuutarhuri on raivoissaan. Onneksi poliisiasema on vain kulman takana Brinkkalassa. Rikosta saapuu selvittämään konstaapeli Sjöblom, ja käykin ilmi, että vorolta on jäänyt rikospaikalle todistusaineistoa. Keneltä puuttuu toinen käsine? Ja ei kai kukaan ole niin hölmö, että ilmestyisi torille kuusi olalla? Eihän?

Pian tämän jälkeen sanomalehtien irtonumeroita Vanhalla Suurtorilla kauppaa Toivo: ”Ostakaa päivän lehti, ostakaa!” Lehdet tekevät kauppansa, sillä selviäähän niistä niin suuren maailman uutiset kuin myös paikalliset tapahtumat. Joulun alla lehtien sivut täyttyvät myös lahjamainoksista: on kelloja, kalosseja, kankaita, kirjoja… Ei pienipalkkaisella tehdastyöläisellä semmoisiin lahjoihin varaa ole, huokaa Tyyne. Mutta mikä onkaan joulussa tärkeintä?

Ennen joulurauhan laskeutumista iskee vielä tenkka poo! Koskisen Lauri makaa kotona kuumeessa ja työväenyhdistyksen iltamista puuttuu pukki. Mistä saadaan tuuraaja? Iltamatoimikunnan pohdinta keskeytyy, kun Juseliuksen Paitatehtaan avoimesta ikkunasta kajahtavat marssisävelet. Musiikki tulee soittofoonista, kertoo työnjohtaja Isaksson innoissaan. Se on uusinta uutta! Mutta mikä neuvoksi, kun soittimen neula katoaa, eikä soittofoonin kokeiluun varsinaisesti ollut johtaja Juseliuksen lupaa?

Suurtorilla näytetään olevan taas kiperien kysymysten äärellä ennen kuin joulurauha julistetaan Brinkkalan parvekkeelta.

Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Emmi Louhivuori. Neljäntoista harrastajanäyttelijän tulkitsemat kohtaukset esitetään Vanhalla Suurtorilla jokaisena markkinapäivänä klo 12, 13 ja 14.