Tänä jouluna Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden Joulumarkkinanäytelmässä eletään armon vuotta 1905. Suomen suurruhtinaskunnassa joulun odotusta kehystävät niin paikalliset kuin valtakunnalliset ihmetyksen aiheet, joista tuoreimpana turkulaisten mielessä on loka-marraskuussa koko kaupungin viikoksi seisauttanut suurlakko. Etenkin paitatehtailija Juseliuksella lakon seuraukset ovat vielä verekseltään muistissa.

Tukholman, Helsingin ja Viipurin mallia seuraten Turkuun on myös avattu 16. marraskuuta 1905 ihka ensimmäinen, Ympäri maailman -niminen kiinteä elokuvateatteri. Kauppias Wilhelm Willbergin Priman taloon perustamaa elävien kuvien teatteria pidetään jopa aikansa kulttuuritekona! Osa kaupunkilaisista kuitenkin suhtautuu eläviin kuviin vielä varauksella.

Keskustelua miesten ja naisten välillä syntyy eduskuntauudistuksen ja siihen liittyvän naisten äänioikeus-kysymyksen ympärille. Mitä mieltä Juseliuksen Paitatehtaan työntekijät mahtavat aloitteesta olla?

Joulusiivous klo 12
Jouluteeraus eli joulusiivous on jo useimmissa turkulaiskodeissa aloitettu. Juseliuksen paitatehtaan työntekijät keskustelevat niin ikään joulusiivouksen tärkeydestä ja siitä kenen harteille siivoustehtävät kussakin kotitaloudessa lankeavat. Keskustelu käy lopulta sen verran kiihkeänä, että konstaapeli Sjöblomin pitää puuttua keskusteluun. Naisten äänioikeus- ja vaalikelpoisuus-kysymykset saavat naistyöläiset pohtimaan uutta lakkoa. Ryhtyvätkö naiset lakkoon joulun alla? Onko putipuhtaan kodin sijaan lähimmäisen läsnäolo sittenkin joulussa tärkeintä?

Eläviä kuvia ja joulupaketteja klo 13
Maailman ympäri -niminen elokuvateatteri on aloittanut toimintansa Priman talossa, ja elokuvissa käynnistä on tullut Turussa oikea villitys! Paitatehtailija Juselius suhtautuu vielä varauksella eläviin kuviin. Juseliusta mietityttää etenkin se, kuinka elokuvissakäynti vaikuttaa nuorisoon. Millaisia aiheita elävissä kuvissa sitten oikein esitetään? Kuinka Turun elokuvateatteri eroaa esim. Tukholman vastaavasta?

Kadonnut joulurauhan julistus klo 14
Vanhalla Suurtorilla on iltapäivä, kun Turun armoitettu kulttuuripersoona rouva Winsten harjoittaa kuoroa aattopäivän joulurauhan julistusta varten, mutta kuorolaisilla on omat näkemyksensä harjoitettavien laulujen soveltuvuudesta tilaisuuteen. Samaan aikaan torille saapuu myös fuurmanni Eetu Pynnönen, joka selvästi etsii jotakin.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden Joulumarkkinanäytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Emmi Louhivuori. Viidentoista harrastajanäyttelijän tulkitsemat piennäytelmäkohtaukset esitetään Vanhalla Suurtorilla jokaisena markkinapäivänä klo 12, 13 ja 14.

 

Lisätiedot:
Tiina Hartikainen
projektityöntekijä

040 132 9994
tiina@keskiaikaisetmarkkinat.fi
wwww.suurtorinjoulumarkkinat.fi