Kuva: Erman Mete

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla nähdään tänäkin vuonna markkinoiden perinteinen joulunäytelmä, jonka tuottaa Vanhan Suurtorin keskiaika ry. Perinteikkyydestään huolimatta näytelmä ei suinkaan ole vuodesta toiseen sama, vaan sijoittuu aina uuteen historialliseen vuoteen ja sen tapahtumiin. Tänä vuonna näytelmässä eletään vuotta 1907.

Tämän vuoden näytelmän ohjaajana toimii Petra Lähde. Petra on ollut mukana markkinanäytelmässä jo useamman kerran näyttelijänä, ja tämän vuoden näytelmän ohjaaminen onkin hänelle erityisen mieluinen tehtävä.

– Minulle ja koko työryhmälle näytelmä on tärkeä osa jouluun valmistautumista. Tuntuu, ettei joulu tule ilman markkinoita ja näytelmää. Itse odotan markkinoilta myös oivia joululahjaostoksia ja joulutoivotusten vaihtamista tuttavien kanssa, Petra kertoo.

Näytelmän tarinan taustoitusta varten Petra on muun muassa tutkinut vanhoja Turun Sanomia sekä Turku-aiheista kirjallisuutta. Kirjallisuuden pohjalta syntyneet ideat jalostuvat osaksi näytelmää.

Näytelmä sijoittuu vuoteen 1907, ja näytelmän kohtauksissa paneudutaan tällä kertaa erityisesti Turun museoelämään ja turkulaisiin joulunajan tapahtumiin. Puidaanpa näytelmässä myös naisten pukeutumista vuonna 1907 sekä jutellaan vanhoista jouluperinteistä. Joulumarkkinanäytelmässä lauletaan perinteisesti tietysti myös joululauluja markkinavierailijoiden iloksi. Näytelmän ensisijainen tarkoitus onkin ohjaajan mukaan tuoda joulumarkkinoiden kävijöille iloista joulumieltä.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoille on tuotettu joulunäytelmä vuodesta 2013, eli näytelmää voi perustellusti kutsua jo joulumarkkinaperinteeksi. Näytelmän työryhmä on halunnut pandemiatilanteessa varmistaa koko työryhmälle turvallisen harjoituskauden ja näytelmän toteutumisen tänäkin vuonna. Näytelmää onkin harjoiteltu Vanhalla Suurtorilla ulkotiloissa, eli siellä missä näytelmä tullaan esittämäänkin.

– Joku voisi ihmetellä, että miten me tarkenemme pitämään pitkiä harjoituksia ulkona säällä kuin säällä, mutta sehän on vain pukeutumiskysymys! Petra vakuuttaa.

Markkinanäytelmä koostuu kolmesta kohtauksesta, jotka esitetään Vanhalla Suurtorilla markkinapäivinä tasatunnein klo 12, 13 ja 14 niin, että joka tasatunti nähdään yksi kohtaus. Näin useamman tunnin markkinoilla viettävä ehtii nähdä koko tarinan kaaren, mutta myös yksittäin kohtaukset vievät syvälle vuoden 1907 tunnelmaan. Näytelmää pääsee seuraamaan torilla jokaisena markkinapäivänä.

Kuva: Erman Mete